KEBEBASAN BERFIKIR-ENZO KANEDA

KEBEBASAN BERFIKIR-ENZO KANEDA
Anda Berada Dalam Jajahan Takluk Kerajaan Pelangi Dibawah Pimpinan Laksamana Pelangi Dinaungi Enzo Kaneda-Pemerintah

Isnin, 19 Julai 2010

khasiat ulam-ulaman

Khasiat Ulam

Ulam sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan sebahagian besar masyarakat Melayu sejak zaman berzaman lagi. Malah, kini ulam digunakan untuk pelbagai kegunaan dan mempunyai khasiat yang tersendiri untuk kegunaan semua masyarakat. Sebenarnya, ulam terdiri daripada 8,500 spesis tumbuhan berbunga dan 120 spesis ulam lain dan digunakan sebagai pembuka selera.

Petai
Biasanya, tumbuhan ini boleh didapati di kawasan tropika. Ia tumbuh sendiri di dalam hutan atau kawasan kampung. Daunnya berbulu halus dan mempunyai tangkai yang panjang. Buah petai adalah dalam bentuk lenggai. Lenggainya leper dan panjang yang mengandungi sehingga 20 biji benih. Semasa muda lenggainya berwarna hijau dan warna kehitaman setelah tua. Biji petai jeruk dianggap sebagai pembuka selera dan baunya yang kuat. Buah petai mempunyai protein, Vitamin C dan niasin yang boleh mengubati penyakit pada sistem pembuangan air kecil. Ia juga berupaya mengurangkan penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Jering
Jering biasanya tumbuh sendiri di kawasan hutan atau kampung. Biji benihnya yang muda boleh dimakan secara mentah sebagai ulam yang dicicah sambal. Digunakan sebagai pembuka selera. selain dijadikan pembuka selera, jering juga mempunyai khasiat yang tinggi. Ia terdiri daripada 84.1% karbohidrat, 52% kandungan air, 0.8% lemak dan 3.6% gentian. Buah jering dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.
Kerdas
Ia boleh didapati di kawasan hutan atau di lereng-lereng bukit. Rupanya adalah lebih kurang sama dengan petai. Akan tetapi, baunya adalah lebih kuat daripada petai. Ia boleh digunakan untuk membuat tempoyak atau cencaluk. Cara makan dan khasiatnya adalah lebih kurang sama dengan petai.

TerungPipit/Rimbang
Terung Pipit boleh dimakan bersama tempoyak. Ia digemari oleh masyarakat Hindu yang memanggilnya 'rimbang'. Khasiatnya adalah untuk menerangkan mata terutamanya untuk mereka yang mata rabun.

Lada Hitam.

Selain digunakan sebagai penyedap bahan makanan, lada hitam juga boleh dijadikan sebagai ubat. Berfungsi bagi mengurngkan demam yang
disertai dengan pening, kepala terasa berat dan peluh sejuk.
Bagi mengubati demam, daun pokok lada hitma ditumbuk sampai hancur
dan kemudian ditampal di dahi. Sementara itu, untuk menyegarkan dan memanaskan badan ibu-ibu bersalin, sedikit buaah muda ditumbuk dengan ikan bilis dan dimakan bersama-sama nasi yang masih panas.

Lada hitm juga membantu mengatasi masalah cirit birit dan melawaskan air kencing.

Jintan Manis.
Jintan manis amat berkesan dalam membantu proses penghadaman makanan.
Ia juga mujarab untuk menghilangkan rasa loya dan meredakan masalah kembung perut.

Jintan manis juga boleh bertindak sebagai ramuan penting untuk membuat ubat batuk kerana ia berpotensi menghilangkan kahak dan rasa gatal dalam tekak serta meredakan masalah-masalah yang ada kaitan dengan paru-paru.
Jintan manis juga boleh menambahkan susu ibu. Minyaknya sering digunakan sebagai ramuan untuk membuat ubat gigi, minyak wangi dan bahan penyegar mulut.


Bendi:
Ulam bendi paling mudah disediakan dengan hanya merebusnya. Bendi mengandungi 2% protein, 7% karbohidrat, 1% serat serta zat galian dan vitamin. Bendi baik untuk perkembangan otak dan digunakan sebagai perangsang untuk membuang air kecil dan merawat bengkak pada saluran kerongkong dan hidung.

Terung Pipit:
Terung pipit biasanya dimakan mentah atau dicelur untuk dibuat ulam. Ia rangup dan begitu mudah dihadamkan. Kajian membuktikan terung pipit mengandungi protein, sedikit lemak, karbohidrat.
Banyak fosforus, sedikit zat besi, vitamin A, C dan B1.

Selom:
Selom merupakan sejenis ulam segar yang digemari orang utara, turut dijadikan sayuran hiasan dalam laksa. Ulam berdaun cantik ini dikatakan dapat mengubati demam panas serta tekanan arah tinggi.

Malay selom juga mampu memberi kesan sebagai agen anti remutik dan menurunkan paras gula dna kolesterol dalam pesakit diabetis atau
kencing manis.

Ulam Raja:
Ulam raja mempunyi rasa dan bau yang unik. Ia kaya dengan kalsium dan vitamin A yang menguatkan tulang serta agen pembersih darah.

Pucuk betik

Membantu penghadaman.

Pucuk gajus
Membersihkan darah.

Pucuk mengkudu
Mencegah sakit kepala, buasir, kembung dan menguncupkan rahim.

Pucuk putat

Mencegah pening dan darah tinggi, membersihkan darah dan menguncupkan rahim.


Khasiat Jus Buah-buahan

Minum jus secara teratur ternyata dapat menyembuhkan berbagai penyakit yang ringan. Berikut beberapa jenis buah yang dapat dinikmati sebagai jus yang menyihatkan badan:

1. Aprikot
Buah ini banyak mengandung protein dan vitamin seperti vitamin A, B, B2, B3, dan C.Buah bergizi tinggi ini sangat baik jika dimakan setiap hari. Apalagi aprikot tidak mengandung kolesterol dan baik untuk melancarkan peredaran darah. Lemak dari isinya baik untuk dijadikan krim pelembab.

2. Epal
Buah epal mengandungi banyak magnesium, zat besi dan silikon, potasium, fosfor, sodium dan kalsium. Epal juga mengandung vitamin A, B, dan C. Zat asam pada epal merupakan zat pembersih tubuh yang sangat baik serta dapat menyembuhkan keradangan pada tubuh. Sisa hampas jus (sari) epal dapat digunakan untuk meneutralkan lemak pada wajah.

3. Limau
Semua jenis limau merupakan sumber vitamin C yang utama. Ia dapat membantu memperkuatkan jaringan otot-otot urat dan dinding pembuluh darah. Penderita gusi berdarah, gigi rosak dan sakit sendi dapat diatasi dengan segelas jus limau atau lemon setiap hari.

4. Timun
Sayuran ini enak dimakan mentah serta menyihatkan. Hirisan timun ditempelkan ke mata setiap tiga minit selama 20 minit pada kelopak mata untuk mengatasi mata yang sering letih dan mengantuk. Jus timun merupakan salah satu diuresis terbaik untuk melancarkan pembuangan air kecil dan menurunkan darah tinggi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan